2022 m. prarasti potencialūs gyvenimo metai Lietuvoje

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro specialistai, norėdami pabrėžti ankstyvųjų mirčių problematiką ir jų prevencijos svarbą, parengė infografiką „2022 m. prarasti potencialūs gyvenimo metai Lietuvoje.“ 2022 m. daugiau kaip 17 tūkst. Lietuvos gyventojų mirė per anksti, t. y. nesulaukę 75 m. amžiaus. Dėl šių mirčių buvo prarasti 237 671 potencialūs gyvenimo metai.

Remiantis statistine informacija matyti, kad standartizuotas prarastų potencialių gyvenimo metų rodiklis nuo visų mirties priežasčių Lietuvos savivaldybėse svyravo skirtingai. Daugiau nei pusės (70 proc.) savivaldybių standartizuotas rodiklis buvo didesnis nei Lietuvos, tai reiškia, kad šiose savivaldybėse buvo prarasta santykinai daugiau potencialių gyvenimo metų nei Lietuvoje. Stebint situaciją Pasvalio rajono savivaldybėje, matyti, kad standartizuotas prarastų potencialių gyvenimo metų rodiklis (8426,6/100 000) buvo mažesnis nei Lietuvos (8 584 iki 8 947/100 000 gyv.). Tai reiškia, kad Pasvalio rajono savivaldybėje buvo prarasta santykinai mažiau potencialių gyvenimo metų nei Lietuvoje.

Dažniausiai prarasti potencialūs gyvenimo metai 2022 m. Lietuvoje buvo dėl išeminės širdies ligos, ligos, susijusios su alkoholio vartojimu ir atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu, cerebrovaskulinės ligos, savižudybės, lėtinės kepenų ligos ir cirozė, trachėjos, bronchų ir plaučių piktybiniai navikai, miokardo infarktas, kiti nervų sistemos ir jutimo organų sutrikimai, krūties piktybiniai navikai, pneumonija ir gripas.

Detalesnė informacija pateikta Higienos instituto Sveikatos informacijos centro specialistų parengtame infografike.

Paspauskite ant žemiau esančio nuorodos simbolio.

Skip to content