Gaminkime sveikatai palankų maistą kartu!


Birželį, Pumpėnų gimnazijoje vyko sveikos mitybos ir sveikatai palankaus maisto gamybos mokymai tėvams. Mokymus vedė Rokas Vasiliauskas, Baltijos šalių restoranų „White Guide“ dešimtuko sąraše esantis šefas. Jų metu vyko diskusijos apie sveikos mitybos pagrindus bei sveikos mitybos svarbą. Šefas darbe vadovaujasi tvarumo principais, puoselėja „iš lysvės – į lėkštę“ maisto koncepciją. Nors užtikrinti visiškai tvarų restorano darbą sudėtinga, bet mums, kaime gyvenantiems, ekologiškais produktais maitintis nėra sunku.  Reikia tik noro ir šiek tiek pastangų, kad principas nuo dirvos iki stalo taptų realybe. Galima ne tik užsiauginti sveikų ir skanių daržovių, vaisių, uogų, bet ir aktyviai leisti laiką gamtoje. Be to, per trumpąsias maisto grandines – vietos ūkių užaugintų produktų tiekimo užtikrinimą – mokyklos valgykloje mokiniai gautų sveikesnį, ekologiškesnį maistą.
Praktinėje mokymų dalyje Rokas gamino humusą. Humusas yra ne tik vienas iš seniausių pasaulio patiekalų, bet ir puikus baltymų, skaidulinių medžiagų, sveikų riebalų šaltinis. Humusą galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą, kaip vieną iš užkandžių arba kaip pagardą prie kitų patiekalų.
Mokymų pabaigoje vyko maisto degustacija. Tai puikus būdas pažinti į ir atrasti dar neragautus skonius. Ne tik tėveliai, bet ir vaikai ragavo šefo pagamintą humusą. Svarbu ne tik ugdyti vaikų supratimą apie sveikatai palankų maistą, bet ir mokyti pažinti naujus skonius. Ne visi vaikai buvo sužavėti skoniu, nes prie naujo skonio reikia priprasti. Sveikatai palanki mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių, o mes, suaugusieji, esame ir turime būti pavyzdys vaikams.
Visuomenės sveikatos specialistė,vykdanti visuomenės sveikatos priežiūrą mokykloje Daiva Čingaitė
Nuotraukos Daivos Čingaitės, Jasenijos Marcinkonytės, Danguolės Anilionytės

 

Skip to content