Skelbiama 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaita

Higienos institutas (HI) parengė 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaitą. Ši ataskaita parengta remiantis iš savivaldybių visuomenės sveikatos biurų (SVSB), stebinčių savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, gauta medžiaga.

Palyginus 2023 m. ir 2022 m. duomenis, matyti, kad maisto produktų, kurių sudėtis nepakito, padaugėjo: 2022 m. tokių produktų buvo 810, o 2023 m. – 924. Mažėja pablogėjusios sudėties maisto produktų (padidėjo sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekiai), t. y. 2022 m. tokių produktų buvo 68, o 2023 m. – 45. Taip pat mažėja ir pagerėjusios sudėties maisto produktų (sumažėjo sočiųjų riebalų rūgščių, cukrų ar druskos kiekiai): 2022 m. tokių produktų buvo 88, o 2023 m. – 66 (1 pav.).

                     1 pav. Maisto produktų sudėties stebėsenos pokyčiai (proc.) 2022–2023 m.

Siekiant šalyje įgyvendinti maisto produktų sudėties gerinimo skatinimo tikslus, SVSB stebi savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamų maisto produktų sudėtį, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. spalio 22 d. įsakymu Nr. V-2330 „Dėl Sveikos mitybos ir sveikatinamojo fizinio aktyvumo skatinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir remdamiesi HI parengta metodine-informacine medžiaga.

SVSB turi bent kartą per metus peržiūrėti savo savivaldybės teritorijoje veikiančių įmonių gaminamus maisto produktus (stebimi tik tie produktai, kuriuose sočiųjų riebalų kiekis yra > 5 g/100 g, cukrų > 5 g/100 g, druskos > 1,5 g/ 100 g) ir duomenis apie maisto produktų sudėtyje esančius sočiųjų riebalų, cukrų, druskos, skaidulinių medžiagų kiekius ir energinę vertę palyginti / papildyti su praėjusių metų duomenimis. Pasvalio r. sav. yra stebimi šešiolika maisto produktų, (sausainiai, duonos gaminiai, pyragai, sūriai, varškės produktai, mėsos produktai ir kt.).

Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija ragina Europos Sąjungos valstybes nares imtis visuomenę sveikai maitintis skatinančių priemonių, siekiant mažinti lėtinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimą. Skatinama ieškoti būdų, užtikrinančių didesnę sveikatai palankesnių maisto produktų pasiūlą, ir rekomenduojama rinkai tiekiamuose maisto produktuose mažinti druskos, sočiųjų riebalų, cukrų kiekius.

Lietuvoje atliktų gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis, gyventojai vartoja per daug būtent sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai – maistinių skaidulinių medžiagų. Šalies gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

Gyventojų mitybos tendencijos yra panašios ir kitose Europos Sąjungos šalyse, todėl Europos Komisija ragina valstybes nares stebėti maisto produktų sudėtį ir bendradarbiaujant su maisto produktų gamintojais skatinti produktų sudėties gerinimą [ES Tarybos išvados dėl mitybos ir fizinio aktyvumo (2014/C 213/01); ES Tarybos išvados dėl maisto produktų gerinimo (2016/C 269/04)].

Apibendrinti duomenys apie stebimų maisto produktų sudėtyje esančių sočiųjų riebalų, cukrų ir druskos kiekių pokyčius pagal maisto produktų kategorijas ir grupes pateikti 2023 m. savivaldybių visuomenės sveikatos biurų pateiktų duomenų apie maisto reformulavimą (maisto sudėties keitimą) ataskaitoje.

Skip to content