Žygis Camino Lituano keliu, Pumpėnai – Krikliniai – Pumpėnai, arba integruotos fizinio ugdymo ir tikybos pamokos, netradicinėje erdvėje, minint Europos judumo savaitę

Žygio pradžioje Pumpėnų bendruomenės pirmininkas, vienas kelio kūrėjų, Arminas Vareika papasakojo apie, šių metų pavasarį atidarytą, kelio atkarpą Daujėnai – Krikliniai – Pumpėnai. Camino Lituano (Lietuvos kelias) yra šiuolaikinis piligrimų kelias, dar vadinamas Šv. Jokūbo keliu. Kelias vingiuoja per Lietuvos miestelius , kaimus iki Lenkijos, o toliau galima keliauti per visą Europą iki pat Šv. Jokūbo katedros Ispanijoje.
Kelias pažymėtas geltonomis rodyklėmis bei Šv. Jokūbo kriauklėmis simbolizuojančiomis, kad visi keliai veda į Santjago de Kompostelą. O paprasčiau, nuo savo namų slenksčio galima nueiti iki Ispanijos.
Kelias mus pasitiko svetingai: ryto gaiva, šypsenomis žygeivių veiduose, besisklaidančiu rūku, prie žygio prisijungusiu kunigu Domingo, saule… 
Pirmas sustojimas Krikliniuose – bažnyčioje. Kunigas Domingo Avellaneda Cabanillas papasakojo apie bažnyčią, atlaidus, pasidalino kelionės į Italiją įspūdžiais. Pasigrožėję suremontuota bažnyčia, sužinoję kokie Kriklinių bažnyčioje švenčiami atlaidai ir kodėl jie svarbūs. Pasimeldę, pradžiuginti ir sustiprinti žygio prasmingumu keliavome į Kriklinių bendruomenės namus.
Kriklinių bendruomenė mus pasitiko šypsenomis ir garuojančia arbata. Pabendravę, pavalgę, pailsėję pasukome atgal. Žygis atgal buvo kelias už kitus… Nuėję beveik dvidešimt kilometrų grįžome pavargę, kažką atradę ir supratę ir kitokie… Dar prieš kelionės pradžią kiekvienas kelią matėme ir suvokėme individualiai, vertinome skirtingai, į viską žvelgėme per savo prizmę. Kas labiausiai nustebino kelyje?
Žygio pabaigoje spontaniškai mokinių sugiedotas Lietuvos himnas. 6 kl. mokinio Žydrūno (kai Vilkiškiuose pajutę nuovargį ėmėme svarstyti ar eiti toliau) klausimas: kaip mes galime neiti, jeigu pasakėme, kad eisime? Savanorių atsakomybė kelyje ir žygio pabaigoje padėka už pakvietimą. Ir pabaigai 6 kl. mokinės (ruošiantis žygiui jautusios baimę ir abejonę) citata po žygio „ kai bus kitas kartas – aš eisiu“.
Gal tai ir buvo ėjimas į save ir susitikimas su savimi? Gal mums pavyko būti ir piligrimais einant Camino Lituano keliu?
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Daiva Čingaitė
Skip to content