Su moksleiviais apie sveikatą

Spalio 11 d. Pasvalio Svalios progimnazijos Krinčino skyriuje sveikatos priežiūros specialistė N. Janeliūnienė su darželinukais ,,Lašeliais“ kalbėjo apie rankų higieną. Užsiėmimo metu vaikai įgijo žinių apie mikrobų plitimo būdus, mokėsi taisyklingai plauti rankas, prisiminė, kada būtina tai daryti. UV žibintuvėlio pagalba buvo galima pamatyti tas vietas, kurias vaikai praleidžia plaudami rankas.
Užsiėmimo apie dantų priežiūrą metu 1, 2, 3 klasių mokiniams buvo akcentuojama, kad netinkama ir netaisyklinga burnos higiena, dažnas ir gausus saldumynų vartojimas daro neigiamą įtaką dantų ir burnos sveikatai. Naudojant dantų muliažą buvo rodoma ir vaikai patys galėjo išbandyti kaip taisyklingai reikia valyti dantis.
Kaip teikti pirmąją pagalbą nelaimės atveju buvo supažindinti 4 klasės mokiniai. Jiems primintas pagalbos telefono numeris 112 ir kada skambinti šiuo numeriu. Užsiėmimo metu kalbėta apie tai, kad mokykloje vaikai nėra nuolat stebimi, pertraukų metu gali atsitikti nelaimė ir suaugusio tuo metu šalia gali nebūti. Todėl vaikai turi mokėti atpažinti pavojų ir galimai pavojingas situacijas, pavojingas sveikatos būkles, prireikus iškviesti pagalbą, įvertinti savo galimybes ir kreiptis pagalbos į suaugusius. Taip pat turi mokėti atlikti elementarius pirmosios pagalbos teikimo veiksmus, kad padėti sau ar kitiems. Sveikatos specialistė paaiškino, kaip nepasimesti ir suteikti pagalbą užspringus šalia esančiam žmogui. Vaikai išklausė ir praktikavosi, kaip teikti pagalbą užspringus pačiam, draugui ar šeimos nariui. Tai buvo įdomi patirtis, nes vaikai suprato, kokios yra
svarbios pirmosios dvi minutės, kai galima išgelbėti žmogaus gyvybę, laiku suteikus pirmąją pagalbą, nebūnant abejingu šalia esančiam. Užsiėmimo metu vaikai turėjo galimybę praktiškai pasimokyti tvarsyti ,,žaizdas“, fonendoskopo pagalba išgirsti savo ar klasės draugo širdies plakimą, sužinojo, kuriose kūno vietose galima užčiuopti pulsą.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje
N. Janeliūnienė
Skip to content