Diskutavome apie sveikos mitybos skatinimą ir maisto švaistymo mažinimą bei švediško stalo principo diegimo galimybes Pasvalio r. ugdymo įstaigose
Birželio 11 d. Pasvalio r. sav. Visuomenės sveikatos biuras kartu su Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamento Panevėžio apygardos priežiūros skyriaus vyriausiąja specialiste inspektore Aušra Strumskiene organizavo diskusiją ugdymo įstaigų atstovams, visuomenės sveikatos specialistams „Sveikos mitybos ir maisto švaistymo mažinimas bei švediško stalo principo diegimo skatinimas Pasvalio rajono ugdymo įstaigose“.
Tikslas – pasidalinti švediško stalo principo privalumais, maisto švaistymo vaikų kolektyvuose priežastimis, diskutuoti ir aptarti su kokiais sunkumais susiduria ugdymo įstaigos maitinant vaikus, bei pasidalinti gerąja patirtimi.
Diskusijos metu atkreiptas dėmesys į švediško stalo principo privalumus:
Vaikai tampa savarankiškesni – patys įsideda maisto, priima sprendimą, ką nori valgyti, ir tai daro sąmoningai;
Gerėja vaikų valgymo kultūra: galimybė rinktis bei skanus ir estetiškai patiektas maistas lavina vaikų skonį, padeda gerinti maisto vartojimo bei sveikos mitybos įpročius;
Vaikai turi galimybę įsidėti tiek, kiek nori. Jie gali įsidėti mažiau ar daugiau daržovių salotų, garnyro ar įsipilti norimą kiekį sriubos, turi galimybę pakartotinai įsidėti tiek maisto, kiek jo suvalgys, todėl švaistoma mažiau maisto.
Diskusijos metu ugdymo įstaigų atstovai, kurie yra įdiegę švediško stalo principą, pasidalino savo gerąja patirtimi taip pat ir sunkumais su kuriais susiduria.
Bene visi diskusijos dalyviai vienbalsiai pritarė, jog maisto įvairovė, galimybė rinktis prisideda prie geresnės vaikų valgymo kultūros, tačiau vaikų, tėvų, pedagogų švietimas yra šio proceso neatsiejama dalis. Ačiū dalyvavusiems diskusijoje.
Pasvalio r. sav. Visuomenės sveikatos biuro informacija